Από την πρώτη μέρα, μέχρι και σήμερα, το ταξίδι μας συνεχίζεται με αμείωτο πάθος. Η γαστρονομία για εμάς είμαι μια πολιτισμική έκφραση, βασισμένη στην παράδοση και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας. Κάθε γεύση, κάθε άρωμα της Κρήτης είναι μέρος της ιστορίας μας.

Από το 1998 που ξεκίνησε το αγρόκτημα μας και το 2014 που άνοιξε το εστιατόριο μας έως και σήμερα, υπηρετούμε πιστά το όραμα μας, φροντίζουμε για τη διατήρηση, αναβίωση, ανάδειξη και προβολή του υλικού και άυλου πλούτου της κρητικής διατροφής.

Πρώτο μας μέλημα είναι η παραγωγή υγιεινών προϊόντων με πραγματική θρεπτική αξία που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και φτάνουν “Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι”. Μα δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε “Από το Τραπέζι στο Αγρόκτημα” ακολουθώντας τις αρχές της βιώσιμης γαστρονομίας.

Φτάνουμε λοιπόν στα 10 χρόνια Peskesi, ανακαλύπτοντας τα βασικότερα ορόσημα που μας έχουν διαμορφώσει σε αυτό που είμαστε σήμερα. Είναι οι γεύσεις που αγαπήσατε, τα αρώματα που σας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο, οι στιγμές που μοιραστήκαμε και οι εμπειρίες που μας ένωσαν.

Εστιατόριο: Αυθεντική Κρητική Κουζίνα στην καρδιά του Ηρακλείου
Στην καρδιά του Ηρακλείου, κρυμμένο στα στενά της πόλης, βρίσκεται το αναπαλαιωμένο ιστορικό αρχοντικό του καπετάν Πολυξίγκη, όπου στεγαζόμαστε.

Ένας μοναδικός χώρος που αποπνέει αισθήματα γαλήνης και οικειότητας, έχει αναμορφωθεί σε ένα φιλόξενο εστιατόριο γεμάτο αρώματα και γεύσεις που “χαράσσονται” στη μνήμη. Το εστιατόριο, με το άνοιγμά του, τιμήθηκε με το βραβείο Restaurant & Bar Design Awards, καθιστώντας το ως έναν από τους πιο δημιουργικούς και καινοτόμους σχεδιασμένους χώρους εστίασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αφοσίωσή μας στην αυθεντική κρητική κουζίνα μας οδήγησε στην 18η θέση στον κόσμο των Taste Atlas Awards 2021, στην κατηγορία ‘World’s Best Food Place’.

Αγρόκτημα Peskesi: Ένα καταφύγιο παράδοσης και βιωσιμότητας
Από το 1998, στο χωριό Χαρασό, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας προς τη βιωσιμότητα, δημιουργώντας ένα αγρόκτημα που σήμερα απλώνεται σε 240 στρέμματα με πάνω από 240 ντόπιες ποικιλίες λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και σιτηρών, ελαιώνες με βρώσιμες και ελαιοποιήσιμες ελιές, βοτανόκηπους, τράπεζα σπόρων, σκωληκοτροφείο-κομποστοποιητή, μελίσσια και οικόσιτα ζώα.

Η φιλοσοφία μας “Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι” ζωντανεύει μέσα από κάθε πιάτο που σερβίρουμε, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία που σέβεται τη φύση και ενδυναμώνει την τοπική κοινότητα. Συνεργαζόμαστε στενά με ντόπιους παραγωγούς, τοπικές οικοτεχνίες και τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενώ παράλληλα αναβιώνουμε παραδοσιακές συνταγές και μαγειρικές πρακτικές και τεχνικές, διατηρώντας ζωντανή την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Κρήτης. Το αγρόκτημα μας δεν είναι απλώς η πηγή των υλικών μας. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που ακολουθεί τους κανόνες και τους ρυθμούς της φύσης, προστατεύει και ενισχύει τη βιοποικιλότητα και την αρμονική συνύπαρξη όλων των ζωντανών οργανισμών. Κάθε πιάτο που σερβίρεται στο εστιατόριο μας είναι αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας που ξεκινά από την καλλιέργεια και φτάνει στο τραπέζι σας, ενώ ό,τι περισσεύει επιστρέφει “Από το Tραπέζι στο Αγρόκτημα”, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα.

Με την τράπεζα σπόρων μας, εξασφαλίζουμε ότι οι επόμενες γενιές θα μπορούν να απολαμβάνουν τους ίδιους παλιούς ντόπιους σπόρους που καλλιεργούμε σήμερα. Το αγρόκτημα του Peskesi είναι η καρδιά της φιλοσοφίας μας, η απόδειξη ότι η αγάπη για τη γη και την παράδοση μπορεί να μετουσιωθεί σε μια ζωντανή πραγματικότητα που τρέφει και εμπνέει.

10 χρόνια Κρητική Γαστρονομία και Διεθνή Αναγνώριση

Στη διαδρομή των 10 χρόνων, το Peskesi έχει γίνει συνώνυμο της αυθεντικής κρητικής κουζίνας, μιας κουζίνας που σέβεται τις παραδόσεις και τις αξίες της βιωσιμότητας. Κάθε βραβείο που έχουμε λάβει είναι μια επιβεβαίωση της αφοσίωσής μας σε αυτές τις αξίες και μια αναγνώριση της προσπάθειας όλων των ανθρώπων που συνθέτουν την ομάδα του Peskesi.

Από τα FNL Best Restaurant Awards του 2023, το οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key , την τιμητική διάκριση του εστιατορίου μας στα πλαίσια της HORECA – Greece για τη μοναδική γαστρονομική και zero food waste φιλοσοφία μας, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας του Αθηνόραμα,  τα Horeca Tourism Awards, τα “Restaurant 100” awards που μας έχουν τιμήσει για έξι συνεχόμενες χρονιές, καθώς και τα βραβεία του Gault & Millau, κάθε διάκριση είναι μια απόδειξη της αφοσίωσής μας στις αυθεντικές γεύσεις του τόπου μας.

Η αναγνώριση από τα TasteAtlas Awards 2021, όπου καταταχθήκαμε στην 18η θέση στον κόσμο στην κατηγορία “World’s Best Food Place”,  η τιμητική διάκριση από τα Βραβεία Ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος» και της «Καθημερινής» το 2021, επιβεβαιώνουν την προσήλωσή μας στη φιλοσοφία “Από το Αγρόκτημα στο Τραπέζι”.

Η συμμετοχή μας σε κορυφαίες διεθνείς παραγωγές, όπως ο τελικός του World Cook, ο τελικός του Kitchen Impossible του 2023, και η αναφορά από τη γνωστή γερμανική εφημερίδα Bild για τις μονομαχίες διακεκριμένων chef στο αγρόκτημα μας, όπως και η συμμετοχή στο ντοκιμαντέρ του διάσημου Γερμανού chef Tim Raue, είναι στιγμές που μας κάνουν ιδιαίτερα περήφανους. Αυτές οι εμπειρίες αποτελούν μεγάλη τιμή για το εστιατόριο και το αγρόκτημά μας, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν το νησί μας στο προσκήνιο της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής.

Διεθνείς δημοσιογραφικοί οργανισμοί και ταξιδιωτικοί οδηγοί, όπως το CNN, Le Figaro, WELT, Evening Standard, Telegraph, Travel & Leisure, Lonely Planet και πολλοί άλλοι, έχουν αφιερώματα για το εστιατόριο και το αγρόκτημα. Κάθε βραβείο, κάθε διάκριση, είναι μια ιστορία επιτυχίας που δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ομάδα μας, τους συνεργάτες μας και εσάς που μας στηρίζετε. Μαζί, συνεχίζουμε να γράφουμε την ιστορία του Peskesi, μια ιστορία αγάπης για την Κρήτη και τις γεύσεις της.

Βιωσιμότητα και Πιστοποιήσεις

Στο Peskesi, η βιολογική πιστοποίηση δεν είναι απλά ένα σήμα ποιότητας, αποτελεί τον πυρήνα της φιλοσοφίας μας. Με τις βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας που ακολουθούμε, όπως η βιολογική, η εποχική, η βιοδυναμική και η αναγεννητική γεωργία, επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων μας.

Η φροντίδα για το έδαφος, η προστασία της βιοποικιλότητας και η παραγωγή υγιεινών τροφίμων είναι για εμάς το κλειδί, για να προσφέρουμε τις αυθεντικές γεύσεις της κρητικής κουζίνας. Κάθε πιάτο που σερβίρουμε είναι υψηλής διατροφικής αξίας, γεμάτο με την πλούσια γεύση και την ασύγκριτη ποιότητα των βιολογικών πρώτων υλών του τόπου μας.

Η βιολογική πιστοποίηση ΔΗΩ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στις αρχές της βιωσιμότητας και της αυθεντικότητας, ότι τα προϊόντα μας δεν περιέχουν συνθετικά χημικά φυτοφάρμακα, λιπάσματα, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και ότι παράγονται με τρόπο που σέβεται το περιβάλλον και ενθαρρύνει τη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Κύριο μέλημα μας είναι ένα βιώσιμο μέλλον, όπου οι γεύσεις της Κρήτης συνεχίζουν να εμπνέουν και να τρέφουν τις επόμενες γενιές, ώστε να απολαμβάνουμε τα δώρα της φύσης του τόπου μας με σεβασμό και υπευθυνότητα.

Ανάδειξη της Κρητικής γαστρονομίας μέσα από τα προϊόντα της

Στο Peskesi, η αγάπη για τη γη και την παράδοση αποτυπώνεται στην παραγωγή μοναδικών γαστρονομικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, αποξηραμένα βότανα και άγρια χόρτα, τουρσιά, μαρμελάδες και προϊόντα φροντίδας όπως κεραλοιφές, βάματα και αρωματικά έλαια. Ένα τμήμα της παραγωγής μας μεταποιείται σε συσκευασμένα χειροποίητα προϊόντα, αντανακλώντας την προσήλωσή μας στην κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα.

Το 2017, το Peskesi έθεσε ένα νέο ορόσημο στην κρητική γαστρονομία, καινοτομώντας με τη δημιουργία της λίστας “TOP 10 EVOO in Gastronomy”. Η εξειδικευμένη ομάδα μας, επιλέγει κάθε χρόνο τα 10 κορυφαία εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα της Κρήτης. Αυτά τα ελαιόλαδα παρουσιάζονται στη λίστα και συστήνονται στο κοινό μέσω food pairing και olive oil tasting, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας.

Το αγρόκτημα μας είναι η πύλη σε έναν μαγικό τόπο όπου η φύση μιλάει μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματά της. Με έναν περίπατο, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τα φρέσκα υλικά που θα μεταμορφώσουν τα πιάτα τους. Στο πέτρινο σπίτι του αγροκτήματος οι νοικοκυρές της περιοχής παρέα με το σεφ μας, μαγειρεύουν αυθεντικές κρητικές συνταγές, αποκαλύπτοντας τα μυστικά της πιο υγιεινής διατροφής του κόσμου. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε γευσιγνωσία ελαιόλαδου, όπου μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις λεπτές διαφορές εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων και τις θαυμαστές ιδιότητές τους.

Ενίσχυση πολιτισμού και κοινωνίας μέσα από την Κρητική Γαστρονομική Παράδοση

Η γαστρονομία για εμάς είναι μια πολιτισμική έκφραση, βασισμένη στην παράδοση και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας. Η διαφύλαξη τοπικών ποικιλιών, η αναβίωση παραδοσιακών συνταγών και τεχνικών, αποτελούν το επίκεντρο των δράσεων μας, ώστε να διατηρήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις, πρακτικές και έθιμα που κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά. Συνεργαζόμαστε με πολιτιστικούς συλλόγους και υποστηρίζουμε ντόπιους παραγωγούς οι οποίοι ενισχύουν την κοινότητα και προάγουν την πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες και τις παραδόσεις, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γαστρονομίας και Εντοπιότητας αποτελεί για εμάς στο Peskesi μια ευκαιρία κάθε χρόνο να τιμήσουμε και να αναδείξουμε την αυθεντική κρητική κουζίνα και την πλούσια τοπική μας κληρονομιά. Αυτή η ημέρα μας προσκαλεί να δρούμε τοπικά, διατηρώντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στις παγκόσμιες ανάγκες του πλανήτη μας, τη σημασία της βιωσιμότητας, της διατήρησης των τοπικών παραδόσεων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουμε την τοπική κοινότητα και προάγουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Εκπαίδευση και κατάρτιση στην Κρητική κουζίνα

Η σύνδεση με την τοπική κοινωνία, η εκπαίδευση και η κατάρτιση της ομάδας μας, μαζί με τη μετάδοση της γνώσης γύρω από την κρητική κουζίνα και τις πρακτικές βιωσιμότητας, αποτελούν βασικό μας μέλημα. Ενημερώνουμε και εκπαιδεύουμε τους επισκέπτες μας για την αυθεντική κρητική κουζίνα, τη βιώσιμη γεωργία και γαστρονομία, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι τελευταίες δύο χρονιές, ήταν ιδιαίτερα πλούσιες σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με την ομάδα μας να συμμετέχει σε δύο σεμινάρια Κρητικής Κουζίνας, τέσσερα σεμινάρια προστασίας του περιβάλλοντος και τέσσερα σεμινάρια εξυπηρέτησης πελατών. Ειδικότερα, 20 μέλη της ομάδας μας εξειδικεύτηκαν ως Οινοχόοι και Γευσιγνώστες ελαιόλαδου, ενισχύοντας την εμπειρία που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Παράλληλα, ειδικεύσαμε μέλη της ομάδας μας σε τομείς όπως η επεξεργασία κρεάτων, η παρασκευή ψωμιού και η σαπωνοποιία.

Η βιώσιμη προσέγγιση μας επιτρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους, διασφαλίζοντας έτσι μια βιώσιμη και ανθεκτική κοινωνία που σέβεται τις πρώτες ύλες του τόπου της.

Η επόμενη μέρα στο Peskesi

Η αυριανή μέρα μας βρίσκει ακόμα πιο αφοσιωμένους στο όραμα βιωσιμότητας, που είναι ο πυλώνας της φιλοσοφίας μας. Με έμφαση στην ενισχυμένη τυποποίηση, αγκαλιάζουμε αυστηρά πρότυπα ποιοτικού ελέγχου, ώστε κάθε προϊόν που φτάνει από τα χέρια μας στο τραπέζι σας, να αντανακλά αξίες ηθικής και αριστείας.

Η νέα μας σειρά προϊόντων από “άγρια χόρτα”, βασίζεται στη βιοποικιλότητα του νησιού, φέρνοντας στο φως μια παράδοση τροφοσυλλογής που έχει χαρακτηρίσει γενιές Κρητικών και αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας τις ρίζες μας.

Για να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε την παραγωγική μας ικανότητα, περιλαμβάνουν επεκτάσεις και την υιοθέτηση τεχνικών που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διασφαλίζοντας την αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Η προσπάθεια για την καλλιέργεια άνυδρων ποικιλιών και η ανάπτυξη ζωνών πυρασφάλειας θα ενισχύουν την ανθεκτικότητά μας στις κλιματικές αλλαγές, ενώ τα έργα συλλογής βρόχινου νερού και η εφαρμογή έξυπνων γεωργικών συστημάτων αποτελούν βήματα προς μια πιο ολοκληρωμένη αειφορία.

Με την έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας Peskesi, φιλοδοξούμε να γίνουμε ένας πυρήνας μάθησης και ευαισθητοποίησης για την προστασία και την αναγέννηση του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Το ταξίδι αυτό δεν είναι μόνο για εμάς, αλλά για κάθε επισκέπτη και για κάθε παιδί που θα κληρονομήσει αυτή τη γη.

Στο Peskesi, η επόμενη ημέρα μετράει όσο και η σημερινή, καθώς κάθε βήμα προς τη βιωσιμότητα είναι ένα βήμα προς μια πιο βιώσιμη Κρήτη.

Peskesi: Βιώσιμη Αυθεντική Κρητική Κουζίνα 

Το Peskesi δεν είναι απλά ένας χώρος, είναι οι άνθρωποι που το ζωντανεύουν καθημερινά. Η επιτυχία του είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, όπου η αγάπη και το μεράκι είναι τα βασικά συστατικά. Ο δρόμος προς την επίτευξη των στόχων δεν ήταν πάντα εύκολος, μα ήταν αυθεντικός. Με το βλέμμα στο μέλλον, συνεχίζουμε να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε, διατηρώντας ζωντανή την κληρονομιά και τις γεύσεις του νησιού μας, με την ίδια αφοσίωση και αγάπη που μας έφερε μέχρι εδώ.