Το «συμπεθεριό» γεννιέται από τα ξεμποστανίδια, δηλαδή από ό,τι λαχανικό βγάζει σε μικρή ποσότητα στο τέλος του ο καλοκαιρινός κήπος. Και όπως οι άνθρωποι συγγενεύουν για χάρη μιας νέας αρχής και συμπεθεριάζουν, έτσι και τα λαχανικά. Μελιτζάνες, κολοκύθια, βλήτα, φασολάκια, μπάμιες και ντομάτες μαζί με τους χοχλιούς– όλα μαζί στο ίδιο τσικάλι για να φτιαχτεί ένα φαγάκι εύκολο και νόστιμο, ωδή στη μηδενική σπατάλη και την τροφοσυλλογή της κρητικής κουζίνας.

Για 6-7 άτομα

  • 300 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια ή αμπελοφάσουλα, καθαρισμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 γρ. βλήτα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 400 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους των 2 εκ.
  • 1/2 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
  • 10-12 μικρά κολοκυθάκια, χαραγμένα
  • 10-12 κολοκυθανθούς
  • 40 χοχλιούς (περίπου 250 γρ) καθαρισμένους και βρασμένους για 5’
  • 200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 4 κορυφές στίφνο
  • ανθός αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μικρή πιπερίτσα καυτερή προαιρετικά

Διαδικασία

Για το Κρητικό συμπεθεριό, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλάδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τo κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά προσθέτουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοψήνουμε για 5’. Έπειτα, βάζουμε τα φασολάκια και τους χοχλιούς και μετά από 5’ τις μπάμπιες. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10’ και προσθέτουμε τα βλήτα, τους κολοκυθοανθούς και το στύφνο. Ψήνουμε ακόμα για 5’ με 10’, αφήνουμε το συμπεθεριό σε σβηστή φωτιά για 5’ να χυλώσει και απολαμβάνουμε.