Σφουγγάτο με κολοκύθια

Καλοκαίρι σημαίνει τρυφερά κολοκύθια παντού. Στη λαϊκή είναι σε στοίβες, στον κήπο βγαίνουν χωρίς πολύ κόπο, ο γείτονας τα μοιράζεται γιατί δεν προλαβαίνει να τα φάει. Οι λύσεις πολλές, η γρήγορη, εύκολη και πεντανόστιμη μία! Το κρητικό σφουγγάτο.

Λίγα κολοκύθια, μερικά αυγά, λίγη ντομάτα και μισή ώρα δουλειά, για ένα λαχταριστό και πλήρες γεύμα που το τρως ζεστό, το τρως κρύο, το τρως όλες τις ώρες και παντού!

 

Υλικά

Για 2 άτομα
  • 6 κολοκύθια μέτρια-προς μεγάλα πολύ τρυφερά
  • 1 ξερό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 αυγά
  • 1 μικρή ντομάτα τριμμένη
  • ανθό αλατιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένουμε τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε ροδέλες.
  • Σε μικρό τηγάνι τα σοτάρουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
  • Μόλις τα κολοκύθια ξεκινήσουν να παίρνουν χρώμα προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και σοτάρουμε 4’-5’ για να μαλακώσει.
  • Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε και την τριμμένη ντομάτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5’.
  • Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον ανθό αλατιού και πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να είναι μέτρια και ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι.
  • Ψήνουμε το σφουγγάτο από τη μία πλευρά για λίγα λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί. Πότε-πότε ανακατεύουμε ελαφριά τα αυγά με τα κολοκύθια για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Αναποδογυρίζουμε το σφουγγάτο με τη βοήθεια ενός πιάτου ή με ένα ίσιο καπάκι από τσικάλι, για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Συμβουλές

  1. Αρχικά τα 6 κομμένα κολοκύθια θα σας φανούν πολλά. Όμως, μην σας απασχολήσει αυτό αφού μέχρι το τέλος του μαγειρέματος θα χάσουν τα ⅔ του όγκου τους.
  2. Είναι σημαντικό τα κολοκύθια να χάσουν τα υγρά τους και να πάρουν χρώμα γιατί έτσι θα βγάλουν το άρωμα και τη γεύση τους.

 

SFOUGGATO ME KOLOKITHAKIA (2)