Ξινόχοντρος με μελιτζάνες
Ο *ξινόχοντρος με τις μελιτζάνες είναι η Κρήτη του καλοκαιριού, της απλότητας, της εφευρετικότητας, της υπομονής, της φροντίδας και της απίστευτης νοστιμιάς σ’ένα πιάτο. Η γλύκα της μελιτζάνας και του κρεμμυδιού φτάνουν στην απόλυτη αρμονία με το ξινό του ξινόχοντρου και της ντομάτας, για να δημιουργηθεί ένα απόλυτα γαστρονομικό φαγητό που δεν θες να τελειώσει!
Υλικά
Για 2 άτομα
- 2-3 μέτριες *μελιτζάνες (400 γρ) κομμένες κυδωνάτες
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 δροσερό πράσο ψιλοκομμένο
- 1 μέτρια ώριμη ντομάτα τριμμένη (300 γρ)
- 1 χούφτα ξινόχοντρο (περίπου 50 γρ)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κούπα *νερό (200 ml)
- 1 μικρή κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (150 ml)
- ανθός αλατιού
- πιπέρι
- 2-3 κλαδάκια μαϊντανό
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες για 5’ με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα προσθέτοντας το πράσο, μετά το κρεμμύδι και τέλος το σκόρδο *(με 2’-3’ διαφορά μεταξύ τους) μέχρι να μαλακώσουν, να γλυκάνουν και να ξεκινήσουν να παίρνουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, το νερό και αλατοπιπερώνουμε.
- Μόλις πάρουν βράση (περιμένουμε 5’) και προσθέτουμε τον ξινόχοντρο.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να είναι μέτρια και μαγειρεύουμε για *10’ περίπου.
- Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε για 5’ να μελώσει.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαμβάνουμε!
Συμβουλές
- Προτιμήστε μελιτζάνες μακριές τσακώνικες. Αφού τις κόψετε και πριν τις μαγειρέψετε προληπτικά μπορείτε να τις ξεπικρίσετε βυθίζοντάς τες σε αλατόνερο για 15’-30’.
- Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά με 2’-3’ διαφορά μεταξύ τους γιατί καθένα έχει διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος. Το σωστό τσιγάρισμα είναι σημαντικό για να δώσουν όλη τη γεύση και τη νοστιμιά του.
- Ο χρόνος μαγειρέματος του ξινόχοντρου εξαρτάται από τον τρόπο παραγωγής του. Σε κάθε περίπτωση δε θα χρειαστεί περισσότερο από 15’.
- Ανάλογα με το πόση υγρασία έχουν οι μελιτζάνες, πόσο ζουμερή είναι η ντομάτα και πόσα υγρά χρειάζεται ο ξινόχοντρος για να μαλακώσει, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα για να μαγειρευτεί σωστά το φαγητό.
* Ο Ξινόχοντρος είναι ένα μοναδικό παρασκεύασμα της Κρήτης. Φτιαγμένος από ξινισμένο γάλα και χοντροσπασμένο σιτάρι που βράζονται μαζί για να γίνουν ένας μυρωδάτος παχύς χυλός. Έπειτα κουταλιές-κουταλιές, απλώνεται σε πετσέτα πάνω στα πεζούλια να λιαστεί για μέρες, έως ότου ξεραθεί καλά. Αυτός ήταν ο τρόπος που σκαρφίστηκαν οι Κρητικοί για να μην πετάνε το γάλα και να αξιοποιούν το σιτάρι τους. Ένα μοναδικό τρόφιμο γεμάτο προβιωτικά που διατηρείται όλο το χρόνο, πλουτίζει τις σούπες τους το χειμώνα και φτιάχνει τα πιο νόστιμα χυλωτά μαγειρευτά τους.

