Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακήρυξε το Peskesi ως το “Καλύτερο Βιολογικό Εστιατόριο/Υπηρεσία Εστίασης” στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των EU Organic Awards 2025.
Για την ομάδα μας αποτελεί στιγμή μεγάλης χαράς, αλλά και ευθύνης. Χαράς γιατί το βραβείο αυτό φωτίζει την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και 27 χρόνια για να προσφέρουμε αυθεντική κρητική κουζίνα, από το αγρόκτημα στο τραπέζι, βιώσιμα, αλλά και ευθύνης γιατί δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με τις ίδιες αξίες.
Γιατί διακρίθηκε το Peskesi
Τα EU Organic Awards βραβεύουν τα εγχειρήματα που καταφέρνουν να ενσωματώνουν με συνέπεια τις αξίες της βιολογικής παραγωγής και της βιώσιμης γαστρονομίας σε κάθε στάδιο της λειτουργίας τους. Έτσι, η ουσία βρίσκεται στον τρόπο που καλλιεργούμε, συνεργαζόμαστε, μαγειρεύουμε και διαχειριζόμαστε τους πόρους μας.
Καλλιεργούμε το 80% των πρώτων υλών μας – με τοπικές ποικιλίες τις οποίες διαφυλάσσουμε εφαρμόζοντας πιστοποιημένη βιολογική, αναγεννητική, βιοδυναμική και εποχική γεωργία, με την αξιοποίηση παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών της Κρήτης. Έτσι, προστατεύουμε την υγεία του εδάφους και τους φυσικούς και υδάτινους πόρους, προσφέρουμε υγιεινή, ποιοτική και νόστιμη τροφή στους επισκέπτες μας και διαφυλάσσουμε τη διατροφική πολιτιστική κληρονομιά μας. Για μας η γαστρονομία είναι μια πολιτισμική έκφραση, βασισμένη στην παράδοση και τον φυσικό πλούτο του τόπου μας.
Συνεργαζόμαστε με τοπικούς παραγωγούς που καλλιεργούν με τις ίδιες αξίες με εμάς, από τους οποίους προμηθευόμαστε το υπολειπόμενο 20% των πρώτων υλών. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι η φιλοσοφία μας “από το αγρόκτημα στο τραπέζι” εφαρμόζεται στο peskesi καθολικά, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τις τοπικές προσπάθειες και ενισχύουμε την τοπική οικονομία.
Μαγειρεύουμε παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης τις οποίες εντοπίζουμε με έρευνα, και τεκμηριώνουμε όσες δεν έχουν καταγραφεί. Εφαρμόζουμε παραδοσιακές πρακτικές συντήρησης τροφίμων και τεχνικές μαγειρικής, ενώ τηρούμε τα διατροφικά ήθη και έθιμα του τόπου μας. Πρωτίστως όμως, ακολουθούμε, διαφυλάττουμε και αναδεικνύουμε το μοναδικό “Κρητικό Διατροφικό Πρότυπο”, διεθνώς τεκμηριωμένο και αναγνωρισμένο για τα οφέλη υγείας και την υψηλή γαστρονομική του αξία. Από το 1998 υπηρετούμε πιστά το όραμά μας, φροντίζουμε για τη διατήρηση, αναβίωση, ανάδειξη και προβολή του υλικού και άυλου πλούτου της κρητικής διατροφής.
Διαχειριζόμαστε τους πόρους μας κυκλικά, “από το αγρόκτημα στο τραπέζι” και “από το τραπέζι στο αγρόκτημα”, με προσήλωση στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφής και στην ορθή διαχείριση των υπολειμμάτων της μετατρέποντας ό,τι περισσεύει σε πολύτιμο πόρο που επιστρέφει στη γη και στα ζώα μας. Εξισορροπούμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, καλύπτουμε οικολογικά τις ανάγκες ενέργειας και νερού και ενισχύουμε με κάθε τρόπο τη συνολική βιωσιμότητα του κύκλου παραγωγής και κατανάλωσης. Η ορθή διαχείριση πόρων, και η κυκλική οικονομία ως μέρος της, είναι ένας τρόπος ζωής που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και διαπερνά κάθε στάδιο της λειτουργίας μας.
Στη βάση όμως αυτών των πρακτικών, όλα όσα κάνουμε έχουν ως θεμέλιο ένα όραμα και ένα σύνολο αξιών που καθοδηγούν κάθε μας επιλογή: σεβασμός στη φύση, πίστη στην ανθρώπινη συνεργασία, αγάπη για τον τόπο και ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές. Δεν είναι ένας δρόμος εύκολος. Απαιτεί συνέπεια, γνώση και καθημερινό αγώνα. Είναι όμως ο σωστός δρόμος, ο δρόμος της ουσίας και της πραγματικής βιωσιμότητας. Και αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε να ακολουθούμε με την ίδια προσήλωση που ξεκινήσαμε πριν από 27 χρόνια, προσφέροντας αυθεντική κρητική κουζίνα, από το αγρόκτημα στο τραπέζι, βιώσιμα. Αυτό είναι το “πεσκέσι” μας.

Τι είναι τα EU Organic Awards και γιατί έχουν αξία
Τα EU Organic Awards είναι ο επίσημος θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τιμά την αριστεία στη βιολογική διατροφική αλυσίδα αξίας – από τους παραγωγούς, τους μεταποιητές, τους προμηθευτές και τους εστιάτορες, μέχρι τους καταναλωτές. Διοργανώνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον οργανισμό IFOAM Organics Europe, τον COPA-COGECA την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (CoR), και αποτελούν την υψηλότερη ευρωπαϊκή διάκριση στον τομέα της βιολογικής παραγωγής.
Η αξία των βραβείων αυτών δεν βρίσκεται μόνο στο κύρος των οργανισμών που τα απονέμουν, αλλά κυρίως στο μήνυμα που εκπέμπουν ότι η βιολογική γεωργία και γαστρονομία είναι μια ρεαλιστική, λειτουργική απάντηση στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας. Γι’αυτό και δημιουργήθηκαν για να αναδεικνύουν κάθε χρόνο εκείνα τα εγχειρήματα που αποδεικνύουν στην πράξη πως η παραγωγή και διάθεση τροφής μπορεί να συνδυάζει την υψηλή ποιότητα, τις δίκαιες συνεργασίες, τον σεβασμό στη φύση και την ανθεκτικότητα των κοινοτήτων.
Η τελετή γίνεται κάθε χρόνο την Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε. (EU Organic Day), που καθιερώθηκε το 2021. Όπως ανέφερε στη φετινή βράβευση ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε., Christophe Hansen, «Οι νικητές των EU Organic Awards είναι λαμπρά παραδείγματα του τι μπορεί να πετύχει το βιολογικό κίνημα στην Ευρώπη: συνδυάζουν τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα με οικονομική ανθεκτικότητα και κοινωνική συμμετοχή. Το έργο τους αποδεικνύει ότι η βιολογική γεωργία όχι μόνο παράγει με βιώσιμο τρόπο, αλλά χτίζει και κοινότητες και διαμορφώνει το μέλλον. Σήμερα τιμούμε τα επιτεύγματά τους και γιορτάζουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες ολόκληρου του βιολογικού τομέα στην Ευρώπη.»
Η αναγνώριση αυτή, επομένως, ξεπερνά τα όρια ενός διαγωνισμού. Είναι μια δήλωση ευρωπαϊκής πολιτικής βούλησης υπέρ ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου διατροφικού συστήματος. Η διάκριση του Peskesi αποκτά έτσι διπλή σημασία: τιμά το εστιατόριο μας που λειτουργεί με συνέπεια, βάθος και ευθύνη∙ και ταυτόχρονα, φέρνει την Κρήτη και την Ελλάδα στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής συζήτησης για το μέλλον της τροφής.






